30.09.2014

Ile tak naprawdę kosztuje Zielona Karta?

   Pół żartem, pół serio – ten post piszę po to, by zniechęcić część z Was do brania udziału w loterii wizowej i tym samym zwiększenia szans osób wysoce zdeterminowanych (jak my;).

   Ponieważ sam udział w losowaniu jest darmowy, wiele osób bierze w nim udział kalkulując: a co mi tam, spróbuję, a nuż się uda.

  I czasem się udaje.

  I wtedy trzeba rozsupłać sakiewkę z pieniędzmi. Bo zielonej karty nie dostaniemy za darmo.

source: tumbir 


   Nie znam oficjalnych statystyk, ale wiadomo, że część wylosowanych osób rezygnuje już pierwszym etapie (w ogóle nie idą na rozmowę z konsulem), inne (znam takie przypadki) wprawdzie zieloną kartę wyrabiają, ale po namyśle decydują, że jednak wolą zostać w kraju.

   My w tym roku będziemy startować w loterii trzeci raz. Dla nas green card to gwarancja, że możemy tu zostać na stałe, możemy wówczas np. rozważyć zakup domu (rata kredytu byłaby niższa, niż to, co obecnie płacimy za wynajęcie mieszkania). Po jakimś czasie moglibyśmy rozpocząć procedurę ubiegania się o obywatelstwo, wiedzielibyśmy, gdzie planować naszą przyszłość, gdzie zapuścić korzenie.

   W podobnej sytuacji, jak my, są dziesiątki osób. Dlatego zanim postanowicie startować w loterii, zastanówcie się dobrze czy  skorzystacie z możliwości, jaką daje wam rząd Stanów Zjednoczonych. Jeśli nie myślicie o przeprowadzce na poważnie, odpuśćcie. To trochę jak branie udziału w konkursie z nagrodami, na których Wam nie zależy:)

   Osobną grupę stanowią osoby zdecydowane na wyjazd,  jednak nieprzygotowane finansowo do całego przedsięwzięcia. I tu moja rada. Jeśli wydatki związane z uzyskaniem zielonej karty (za chwilkę je wymienię) są dla Was kosztem niemal przekraczającym wasze możliwości to – wybaczcie jeśli zgaszę czyjś entuzjazm –  będzie Wam bardzo ciężko udźwignąć finansowo przeprowadzkę i ułożyć sobie na nowo życia w USA. Chyba że macie rodzinę/znajomych, którzy przyjmą Was na jakiś czas pod swój dach i pomogą w znalezieniu pracy.

   W kolejnym poście postaram się rozpisać ile zielonych potrzebujemy na start w Kalifornii. Ale zanim przeprowadzka, najpierw zielona karta.

   Zaczynamy!

  • Aktualna fotografia załączana w formacie elektronicznym 20-30 zł
  • Udział w loterii 0 zł
  • Opłata za rozpatrzenie wniosku (uiszczana w ambasadzie USA przed rozmową z konsulem) $330/os.
  • Opłata imigracyjna płatna po otrzymaniu wizy $165/os
  • Świadectwo niekaralności 30 zł (+ dodatkowo z każdego państwa, w którym przebywaliśmy ponad pół roku)
  • Odpisy aktów urodzenia, małżeństwa 22-33 zł
  • Wymagane szczepienia (tężec, polio, różyczka, WZW A+B…) i badania (RTG, kiła, gruźlica)  ok. 500 zł. Badania przeprowadzamy jedynie w wyznaczonych placówkach (Warszawa i Kraków, więc dla wielu osób dojdzie jeszcze koszt paliwa/biletów).
source: tumbir
    Licząc na szybko ile taka procedura będzie kosztować bezdzietne małżeństwo otrzymujemy niebagatelną kwotę 4500 zł. 9000 zł jeśli razem z rodzicami jedzie dwójka dzieci. W międzyczasie trzeba będzie jeszcze wysupłać 2000-3000 zł/os na przelot samolotem. A to dopiero sam czubeczek góry lodowej, bo prawdziwe wydatki rozpoczną się dopiero na miejscu, ale o tym w następnym odcinku…

PS. Zgłoszenia do loterii wizowej DV-2016 startują 1 października 2014.


28 komentarzy:

  1. Czy od dzieci wymaga się tych samych szczepień co od dorosłych ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dzieci wymaga się szczepień zgodnych z ich wiekiem i kalendarzem szczepień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga, dzięki za uzupełnienie!

      Usuń
  3. Magdaleno, można by wiedzieć na jakiej wizie aktualnie przebywacie w USA? Czy któreś z Was ma wizę pracowniczą? Jeżeli jedno z Was ją ma, co z drugą osobą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tomek jest na wizie pracowniczej L1, ja jako żona, mam wizę L2, na której także mogę pracować, tylko najpierw muszę dla formalności załatwić odpowiednie zaświadczenie. Różnica jest taka, że ja mogę robić co zechcę, np założyć firmę, Tomek, jako pracownik kontraktowy, może pracować tylko i wyłącznie u pracodawcy, który jest sponsorem jego wizy, co zresztą jest dość logiczne. Taka wizę dostaje się na 3-5 lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, a mogłabyś opisać historię jak to wyszło, że Tomek dostał tą wizę? Albo chociaż w jakiej firmie/branży pracuje? Interesuję się tym, ponieważ sama chciałabym uzyskać taką okazję i wiem, że to nie tylko szczęście, ale też ciężka praca do tego prowadzi, wiem, że można znaleźć informacje w internecie, ale takie z pierwszej ręki są najlepsze :) Ciekawi mnie w jakich dziedzinach lub po jakich kierunkach studiów możliwości otrzymania takiej oferty są największe :)

      Usuń
    2. Kilka razy już się ten temat przewijał na blogu, więc tym razem krótko i dosadnie;) Tomek jest audytorem finansowym, w jednej z największych firm tego typu na świecie. Firma działa globalnie i oferuje swoim najlepszym pracownikom możliwość "przeskoczenia" na kontrakt do innego kraju. Co do wyboru pracy, pisaliśmy o tym tutaj: http://www.not-bornintheusa.com/2013/11/wiele-osob-pyta-nas-o-to-jakizawod.html

      Usuń
    3. Sprawa wygląda tak, albo tak jak Tomek pracujesz w firmie, która działa globalnie i daję możliwość przeskoczenia, albo musisz znaleźć firmę, która będzie chciała Cię zatrudnić bezpośrednio w USA..... Wtedy musi ona udowodnić, ze jesteś wysokiej klasy pracownikiem i co najważniejsze nie mogą znaleźć nikogo u siebie na to stanowisko....
      Ale warto zawalczyć jak spodoba się firmie twoja praca to na pewno postarają się Ciebie zatrzymać na dłużej....:) Przemysł papierniczy to dobra dziedzina:)

      Usuń
  5. Prosze dajcie linka do loterii wizowej szukam w internecie i szczerze juz nie wiem ktory z tych co znalazlam jest prawdziwy. Z gory bardzo dziękuje :))) Pozdrawiam was goraco Aska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Logowanie tylko przez oficjalną stronę ambasady: http://polish.poland.usembassy.gov/loteria_wizowa_dv.htlm
      Link bezposredni: https://www.dvlottery.state.gov/

      Usuń
  6. i jeszcze jedno czy to prawda ze jak sie zglosi do loterii to potem moga byc problemy przy wjezdzie do usa jak np jade tylko pozwiedzac na wizie turystycznej ? i do kiedy mozna sie zglaszac do tej loterii bardzo dziekuje za odpowiedzi !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o tym, by ktoś miał problemy przy wjeździe tylko dlatego, że startował w loterii. Zgłaszać można się do 3 listopada 2014.

    OdpowiedzUsuń
  8. Są jeszcze wizy pracownicze H1B w tym przypadku, współmałżonek może zabiegać o H4 która niestety nie upoważnia do podjęcia pracy....Wszystko o wizach jest dokładnie opisane na stronach Ambasady USA... Najważniejsze to chyba to, że wiza którą dostajemy jest jedynie promesą co oznacza, że urzędnik na lotnisku może nie pozwolić nam na wjazd....Przed wyjazdem tutaj miałam wiele obaw i czytałam różne historie na temat odmowy wpuszczenia do kraju.....To są skrajne przypadki, ale się zdarzają...

    OdpowiedzUsuń
  9. Koszt uzyskania zielonej karty ( w moim przypadku przez malzenstwo) w USA wcale taki tani tez nie jest ok. 3000$ plus masa papierkow do wypelnienie , nerwow, i dlugi termin oczekiwania.

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak bylem juz w usa na wizie turystycznej na pół roku to czy teź potrzebuje zaswiadczenie o niekaralności.Prosze pomóżcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebujesz poslkie zaświadczenie o niekaralności, jak sie sprawowałeś przez całe swoje życie:) Nie wiem jaki wpływ na to miałby mieć twój półroczny pobyt w Stanach.

      Usuń
  11. Witam. Mieszkam w Polsce i na chwile obecna sponsoruje rodzine na zielona karte i potrzebuje Joint sponsora ktory podpisze I 864 ( oczywiscie odplatnie). Nie zamierzamy mieszkac w usa tylko miec GC.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiemy jak Ci pomóc. Btw, nie można utrzymać statusu Zielonej Karty nie mieszkając w USA: As a general rule, if you have a green card and leave the United States for more than one year, you may have difficulty reentering the country. That is because the U.S. government feels that an absence of longer than one year indicates a possible abandonment of U.S. residence. Even if you do return before one year, you may run into trouble. To avoid a full-scale inspection, return within six months.

      Usuń
  12. wylosowałem GC. chcą abym wplacił do banku w budapeszcie 1.250.00$. dajcie znac co robić

    OdpowiedzUsuń
  13. Wlasnie to przechodzimy z rodzina. Siedzimy w Stanach juz 3 lata, moj pracodawca zlozyl wniosek o zmiane mojego statusu z L-1A na permanent (I-140), USCIS zatwierdzil w 4 miesiace. Teraz przygotowanie to AOS, i wszystkie badania lekarskie i szczepienia.
    Wymagaja potwierdzenia, ze bylo sie szczepionym na odre, swinke, rozyczke, ospe wietrzna, Tdap i grype. Juz przed wyjazdem do Stanow wiedzielismy, ze karta szczepien bedzie niezbedna do zapisania dzieci do szkol, wiec wzielismy karty szczepien z przychodni dzieciecej. Problem pojawia sie niestety w przypadku osob doroslych. Oboje z mezem urodzilismy sie zanim jeszcze w Polsce wprowadzono obowiazkowe szczepienia MMR, a kart szczepien nawet nie wiem gdzie szukac: kiedys szczepiono w szkolach, a nie w przychodni. Gabinety lekarskie w szkolach zostaly pozniej zlikwidowane.
    Jedynym rozwiazaniem jesli nie chcemy, aby nasze wnioski zostaly odrzucone, jest wiec niestety przyjecie tych szczepien jeszcze raz (pomimo ze juz na te choroby chorowalismy w dziecinstwie). Koszt wg wyceny lekarza, do ktorego zapisalismy sie na wizyte w sprawie wypelnienia formularzy do zielonej karty, okolo $700 za osobe.
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Auć, nie powiem, dość kosztowne. Z ubezpieczenia nie da się czegoś wycisnąć?

      Usuń
  14. Mam pytanie, wiesz moze jaki jest czas oczekiwania na EAD na wizie L2 i jak to wygląda? Trzeba iśc na odciski palców czy tylko wysyła się dokumenty i przysyłają pozwolenie?

    OdpowiedzUsuń
  15. ludzie kochani czy karta szczepien jest obowiązkowa o staranie się o gren card po slubie z obywatelem usa?skad ja w ogóle wziąć? czy kazdy zoz wystawia kopie lub oryginał?szczepiona byłam we wroclawiu ale obecnie mieszkam 280km od wroclawia a w swoim obecnym miescienigdy niekozystałam z lekarza.Pomocy bo oszaleje jeszcze zanim wylece do stanów

    OdpowiedzUsuń
  16. ludzie kochani czy karta szczepien jest obowiązkowa o staranie się o gren card po slubie z obywatelem usa?skad ja w ogóle wziąć? czy kazdy zoz wystawia kopie lub oryginał?szczepiona byłam we wroclawiu ale obecnie mieszkam 280km od wroclawia a w swoim obecnym miescienigdy niekozystałam z lekarza.Pomocy bo oszaleje jeszcze zanim wylece do stanów

    OdpowiedzUsuń
  17. Trzymam kciuki po sąsiedzku ;) Tylko dlaczego startujecie w loterii? L1 jest przecież dual-intent, pracodawca nie chce wystąpić o EB?

    OdpowiedzUsuń

Masz coś do dodania? Chcesz o coś zapytać? Będzie nam bardzo miło, jeśli zechcesz skomentować nasz wpis:)

Prawa autorskie

Fotografie i teksty zamieszczone na tym blogu są naszą własnością. Wszelkie kopiowanie, powielanie i publikowanie może odbyć się wyłącznie za naszą zgodą. Chcesz wykorzystać naszą pracę- skontaktuj się z nami: zawszewdrodze@gmail.com